Senegal Surplace

John Appel Korte documentaire - 2003 - 49 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ondersteund door dagboekfragmenten voorgelezen door wielrenner Peter Winnen, volgt de documentaire met oog voor detail de Ronde van Senegal.

Peter Winnen, in 1983 derde in de Tour de France, is twintig jaar na dato een van de grote namen in de Tour de Senegal. De wielerveteraan maakt deel uit van de Equipe Senegal Mixed, een team van gelouterde westerse en veelbelovende Afrikaanse renners. Ondersteund door dagboekfragmenten van Peter Winnen, door hemzelf voorgelezen, volgt de documentaire met oog voor detail de tour van binnenuit en van buitenaf. Op de plaatsen waar de karavaan langs raast worden lokale bewoners, waakzame militairen en enthousiaste scholieren geïnterviewd. De gesprekken met de aan de wielerronde deelnemende Afrikaanse renners maken pijnlijk duidelijk hoe groot de afstand - letterlijk en figuurlijk - is tussen de eerste en de derde wereld. Ondertussen wint de rijke Italiaanse ploeg praktisch elke etappe en is er voor de beste Afrikaan een bonus van 75 euro.

Credits

Regie John Appel
Producent(en) John Appel
Productiebedrijf VOF Appel & Honigmann
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland