Sanatorium

Masha Osipova Korte documentaire - 2018 - 19 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Waarom werd regisseur Masha Osipova als kleine meid naar de Sovjet-kindersanatoria gestuurd, waar behandelingen als lichttherapie, waterbaden, elektrotherapie en zuurstofcocktails op het menu stonden? In deze onthullende documentaire confronteert zij haar ouders met haar traumatische geschiedenis.

Kille shots van Russische klinieken zetten de toon. Dan gaat de telefoon. Aan de andere kant van de lijn de ouders van Masha Osipova, die mogen uitleggen waarom zij in haar jeugd naar kindersanatoria werd gestuurd. In deze klinische overheidsinstellingen werden kinderen in het Sovjettijdperk gratis ondergebracht. Toen was het een privilege, maar de diepe indrukken (ingrijpende procedures, ver van huis) die ze bij Masha achterlieten, hebben een negatieve impact op haar leven nu.

Credits

Scenario Masha Osipova
Producent(en) Madeleine Somer
Productiebedrijf
Research
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland