Saamaka

Karel Doing Korte documentaire - 2010 - 50 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

L.C. Reedijk was een in Suriname woonachtige en werkzame luitenant bij de landmacht en amateurfilmer. Rond 1928 maakte hij de film Djoeka, het verslag van de tocht van een aantal blanken naar de binnenlanden. De film toont de gebruiken en gewoonten van Marrons (Saramaccaners), nakomelingen van gevluchte slaven die daar leven.
In 2010 reisde Karel Doing terug naar het gebied. Met de kunstenaarsgroep Totomboti uit Pikin Slee bewerkte hij Djoeka. De vertoning van de film maakte veel reacties en verhalen los die zij vastlegden. De muziekgroep Kwai Kwai maakte muziek bij de dans- en muziekscènes. Samen met het commentaar, de geluiden van het dagelijks leven in het dorp en op de rivier ontstond zo een soundtrack. De titel van de film werd omgedoopt tot Saamaka. De tachtig jaar die tussen de beeld- en muziekopnamen ligt, maakt zo van de bewerking een dialoog tussen twee tijden en culturen.

Credits

Regie Karel Doing
Scenario Karel Doing
Producent(en) Karel Doing
Productiebedrijf
Humphrey Schmidt
Camera
L.C. Reedijk
Montage
Set geluid
Distributie
Productieland(en)
Nederland