Rwanda Princess

Britta Hosman Korte documentaire - 2010 - 50 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De Rwandese Joss Umuganwa groeide op bij een pleegmoeder in Oeganda. Haar biologische moeder nam Joss op haar vijftiende mee terug naar Rwanda. Daar hoorde ze dat de Tutsi koning Musinga haar opa was. Het werd geen prinsessensprookje. De etnische conflicten tussen Hutu's en Tutsi's ontregelden het land. In 1994 leidde dat tot genocide, waarbij tussen de 500.000 en een miljoen mensen, voornamelijk Tutsi's, met kapmessen werden afgeslacht.
Joss vlucht naar Nederland en keert nu terug naar Rwanda en bezoekt daar na lange tijd haar pleegmoeder Jeanne Makaruhara en Clement, de jongste broer van haar moeder, met wie ze herinneringen ophaalt. Archiefbeelden maken duidelijk dat de Belgische kolonisators de Hutu's en de Tutsi's opzettelijk tegen elkaar uitspeelden. De massaslachting kwam niet uit de lucht vallen. Nu is het land bezig op te krabbelen. Af en toe duiken er geruchten op dat de koning, Joss' opa, terugkeert. Ze spreekt af en toe zijn voicemail in.Credits

Producent(en) Brigit Dopheide
Karin Vermeulen
Productiebedrijf VPRO TV
Camera
Montage
Suzanne Uittenbogaard
Set geluid
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland