Roermondse adel

Joost Seelen Lange documentaire - 2003 - 72 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire schetst een beeld van de rijke stamboom van de Fermonts in Roermond. De familie heeft een zekere reputatie verworven: anti-autoritair, snel boos en losse handen.

In Roermond en omstreken wonen ongeveer driehonderd Fermonts. De eerste Fermont vestigde zich er in 1830; sindsdien verwierf de familie een zekere reputatie. Eén geïnterviewde noemt het 'de kwaal van de familie Fermont': anti-autoritair, snel boos en losse handen. 'Als ik gelijk heb, moeten ze me niet tegenspreken.' En altijd net voorbij de wet - een illegale strop zetten, een politieagent beledigen, stunten met de motor en vissen zonder vergunning. Net als vroeger, zoals blijkt uit archiefstukken die de Fermonts lachend voorlezen. Een genealoog bekijkt de stamboom, met een Fermont die zich aan het eenvoudige milieu heeft ontworsteld. In muzikale intermezzo's verweeft regisseur Joost Seelen oude foto's, archiefopnamen en filmbeelden van Roermond met (soms herhaalde) uitspraken van verschillende familieleden. En hij volgt een Fermont, die als goedgebekte colporteur de vroegere DDR bezoekt.

Credits

Producent(en) Joyce Drosterij
Productiebedrijf Zuidenwind Filmprodukties
Uitvoerend producent(en)
Joyce Drosterij
Camera
Montage
Erik van de Belt
Mixage
Set geluid
Muziek
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland