Reisverhalen - Onder Moskou

Leo de Boer Korte documentaire - 2001 - 49 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Het communisme is ingestort, maar onder de grond van Moskou leeft de heilsleer voort. In de gangen van de metro zingen mozaïeken en standbeelden de lof van boeren, arbeiders en soldaten.

In Rusland is het communisme ingestort, maar onder de grond van Moskou leeft de heilsleer voort. In de rijk versierde gangen van de metro, die in de jaren dertig door Stalin is aangelegd, zingen mozaïeken en standbeelden de lof van boeren, arbeiders en soldaten. Het metrostelsel is nog altijd indrukwekkend, met zijn pompeuze schoonheid en elke veertig seconden een nieuwe trein. Maar het systeem is overbelast en slecht onderhouden. Gebouwd op het enorme aantal van 6,5 miljoen reizigers per dag, moet het er tegenwoordig negen miljoen vervoeren. Regisseur Leo de Boer interviewt een metroarbeider die het stelsel mee heeft aangelegd, toont archiefmateriaal uit de begindagen en duikt in het gangenstelsel onder de metro met de Diggers, een groep mensen die technische mankementen en illegale dumpplaatsen opspoort. Zo leeft ondergronds toch het idealisme voort.

Credits

Scenario Leo de Boer
Producent(en) Pieter van Huijstee
Productiebedrijf
Camera
Montage
Set geluid
Gennadi Doedakov
Distributie
Productieland(en)
Nederland