Reisverhalen - De Herenigingsexpres

Jack Janssen Korte documentaire - 2002 - 50 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Na de Vietnamoorlog werd de treinverbinding over de herbouwde spoorlijn tussen Saigon en Hanoi omgedoopt in de Herenigingsexpres. Tijdens een reis over het traject blijkt de oorlog nog alom aanwezig te zijn.

De jaren van ellende zijn voorbij, de lente is begonnen in Ho Chi Minhstad, zingt een Zuid-Vietnamese zangeres. Maar voor regisseur Jack Janssen blijft de hoofdstad van Zuid-Vietnam, waar noordelijke troepen in 1975 het presidentiële paleis bezetten, Saigon - toneel van een oorlog die in zijn hoofd zit. Op zijn reis van Ho Chi Minhstad naar het Noord-Vietnamese Hanoi, over het zeventienhonderd kilometer lange traject van de 'Herenigingsexpres', zoekt Janssen een 'nieuw lied van ideaal en werkelijkheid'. Zijn tolk, gids en exponent van het nieuwe westerse gedachtegoed is de naar een bergdorpje vernoemde Tsuong Son. Zijn geschiedenis geeft, samen met de verhalen van passanten en Vietnamese liederen die onderweg worden opgepikt, een beeld van een optimistische, maar nog altijd diep in het hart verwonde natie.

Credits

Producent(en) Pieter van Huijstee
Camera
Montage
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland