Ramses

Pieter Fleury Lange documentaire - 2002 - 70 min.
Alle leeftijden

Gouden Kalf-winnaar

Beste Lange Documentaire Pieter Fleury

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over zestiger jaren icoon Ramses Shaffy; de hoogtijdagen en het ouder worden van de thans in een verzorgingstehuis wonende bohémien.

Aan het begin van de documentaire verschijnt de 69-jarige Ramses Shaffy in beeld, duidelijk beschonken, en hij wankelt door zijn kamer naar de piano. Op deze ontluisterende introductie volgt een zwart-witarchiefopname uit de jaren zestig, waarin hij samen met Liesbeth List voor een enthousiaste zaal zingt. Het zet de toon voor Pieter Fleury's portret van Shaffy, nu en in de jaren zestig. Iedereen was destijds verliefd op de losbandige bohémien, vertelt Joop Admiraal, zelf lange tijd Shaffy's partner. Fleury interviewt ook List, Shireen Strooker en Louis van Dijk, leden van een vrijgevochten gezelschap waarvan Shaffy het betoverende middelpunt was. In archiefbeelden komen enkele van hun grootste hits voorbij. Gebrek aan geld was nooit een probleem, Shaffy's gebruik van alcohol werd dat wel. De goeroe van het vrije leven moest uiteindelijk worden opgenomen in een verzorgingstehuis.

Credits

Scenario Pieter Fleury
Producent(en) Niek Koppen
Jan de Ruiter
Renée van der Grinten
Productiebedrijf
Camera
Montage
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland