Radio Bani Gansé

Thomas Doebele, Maarten Schmidt Korte documentaire - 2007 - 58 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Het radiostation Radio Benin Gansé dat op het platteland van Benin verslag doet van de problematiek van de kleine boer, is een voorbeeld van de mediarevolutie die in het Afrikaanse land plaatsvindt.

Als er in in de buurt van Banikoara een belangrijke vergadering belegd wordt over het gebrek aan grondstoffen voor de plaatselijke boeren, is Radio Benin Gansé erbij om verslag te doen en de toegestroomde menigte aan de tand te voelen. Het lokale radiostation op het platteland van Benin, is een voorbeeld van de mediarevolutie die in het Afrikaanse land plaatsvindt en een grote bijdrage levert aan het democratiseringsproces. Op brommertjes rijden de reporters de streek in om actualiteitenprogramma's te maken over de problematiek van de kleine boer. Of het nou gaat om problemen met betrekking tot de landbouwsector, de medische zorg, de stroomvoorziening of het aanvragen van krediet, de plattelandsbevolking krijgt een stem. Ook kan men bij het station terecht als een paar schapen zijn weggelopen of een dochter ontvoerd is. Apparatuur uit het jaar nul houdt de boel draaiende, terijl men reportages voorbereidt en nieuwe journalisten het vak van onafhankelijk radiomaken bijbrengt. De met de hand aangezwengelde generator ratelt voortdurend op de achtergrond.

Credits

Producent(en) Nellie Kamer
Production Design
Montage
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland