Ploha

Kostana Banovic Korte documentaire - 2007 - 48 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentairemaakster reist met haar twee tieners vanuit Nederland naar haar geboortestad Sarajevo. Ze laat hen de plekken uit haar jeugd zien en ontdekt dat zowel de stad als zijzelf veranderd is.

`In mijn herinnering is Sarajevo veel mooier en groener. Kijk, het is heel lelijk geworden', merkt Kostana Banovic op. `Ik vind het wel uitstraling hebben', zegt haar zoon Stefan. Het is de eerste keer dat hij en zijn zusje Temra hun moeders geboortestad zien. Zelf zijn ze in Nederland opgegroeid. Vanuit hun auto kijken ze naar zowel Oostblokflats als historische gebouwen. Vanaf een hoger gelegen gedeelte aanschouwen ze de stad in het dal. De filmmaakster wijst waar ze vroeger woonde en naar school ging en op de hotelkamer worden oude familiefoto's bekeken. Er worden ook onderlinge relaties besproken. Zo confronteert de maakster haar eigen moeder met het feit dat er vroeger nooit gepraat werd. Ook haar eigen kinderen blijken met oud zeer te zitten. Het duurde lang voordat de filmmaakster besloot terug te gaan. `Ik dacht altijd dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, dat het gaat om wie je bent. Ik denk dat ik me heb vergist.' Tijdens deze reis wil ze ontdekken of ze nog 'een landgenoot' is, of dat ze door haar verblijf in Nederland onherroepelijk veranderd is.

Credits

Camera
Montage
Luce van de Weg
Sound Design
Set geluid
Muziek
Productieland(en)
Nederland