Piter

Jessica Gorter, Frank Gorter Lange documentaire - 2004 - 79 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van Piter, oftewel Sint-Petersburg, aan de hand van zeven van zijn bewoners, die in leeftijd, welvaart en persoonlijkheid zeer van elkaar verschillen.

Broer en zus Gorter maakten een rijk geschakeerd portret van Piter, oftewel Sint-Petersburg, aan de hand van zeven van zijn bewoners. Zeven in leeftijd, welvaart en persoonlijkheid zeer verschillende mensen, wier levens voor de camera af en toe kruisen. Ouderen als de 87-jarige Jelena Jakovlevna kijken naar het verleden; haar appartement heeft meubels van voor de communistische revolutie en nog altijd een portret van Stalin aan de muur. Voor een jonge succesvolle reclameman hebben de namen Lenin en Stalin al nauwelijks meer betekenis. Een ex-partijbons is nu een geslaagd kapitalist; een ex-journalist die dacht dat het Breznjev-tijdperk nooit zou eindigen leeft nu van de bedeling. De film, met opvallende muziek van Frank Gorter, toont ondertussen ook het leven op de straat en de uiteenlopende interieurs van de huizen en werkplekken van de zeven Piter-mannen en -vrouwen.

Credits

Productiebedrijf
Filimon Film
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Productieland(en)
Nederland