Photo Souvenir

Paul Cohen, Martijn van Haalen Korte documentaire - 2006 - 54 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Korte Documentaire Paul CohenMartijn van Haalen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Aangrijpende documentaire over een oude fotograaf die in Niger als slechtziende, kreupele bedelaar wegkwijnt, terwijl de westerse kunstwereld zijn nalatenschap taxeert.

Zijn ogen zijn aangetast door staar, dus Philippe Koudjina maakt geen foto's meer. Kort geleden werd hij geschept door een auto, daarom loopt hij op krukken. Zijn bijnaam was The Cheese, omdat hij mensen altijd vroeg hun gezicht in de lachstand te trekken. Een berg fototoestellen in zijn woonhok herinnert aan zijn verleden als fotograaf, in de jaren na de onafhankelijkheid van Niger, toen het Afrikaanse continent optimistisch vooruit keek en zich vermaakte met tafelvoetbal en de twist. De negatieven liggen nu te verpieteren. Toch is Koudjina geen gedesillusioneerd man. Hij neemt het leven zoals het komt. De snelpost bezorgt hem een pakket foto's van zijn hand, die hij geduldig signeert. Want daar hecht de westerse kunstwereld waarde aan. Afrikaanse collega's als Seydou Keïta en Malick Sidibé verdienen grof geld met hun werk, dat goede sier maakt in de museums en galeries van Parijs tot New York. Twee bewonderaars proberen Koudjina onder de aandacht te brengen van een rijke verzamelaar, maar voorlopig zal de oude fotograaf aan de bedelstaf blijven.

Credits

Scenario Paul Cohen
Producent(en) Paul Cohen
Productiebedrijf
CPS Films
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland