Paranoia

Adriaan Ditvoorst Speelfilm - 1967 - 100 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Speelfilm gebaseerd op de gelijknamige novelle van W.F. Hermans. Ex-soldaat Arnold lijdt aan achtervolgingswaan. Hij meent een ondergedoken SS-er te zijn wiens signalement door de kranten is verspreid.

Tweede lange speelfilm van eigenzinnig filmer Adriaan Ditvoorst is gebaseerd op de gelijknamige novelle van W.F. Hermans. Ex-soldaat Arnold lijdt aan achtervolgingswaan. Hij meent een ondergedoken SS-er te zijn wiens signalement door de kranten is verspreid. Door wanhoop gedreven pleegt Arnold twee moorden waarna hij de hand aan zichzelf slaat. Paranoia kenmerkt zich door een spaarzaam gebruik van dialogen, indringende beelden en een angstaanjagende sfeer. Camerawerk van Jan de Bont, de latere regisseur van Speed en The Haunting.

Credits

Producent(en) Gijs Versluys
Productiebedrijf
Parnasse Produkties Amsterdam
Camera
Montage
Mixage
Wim Wolf
Set geluid
Ate de Vries
Muziek
Cast
Productieland(en)
Nederland