Pan

Herman van der Horst Korte documentaire - 1961 - 23 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Film over een jongen die op onderzoek in een waterrijk broedgebied de vogels observeert. Als hij door een knobbelzwaan wordt aangevallen, tracht hij deze door het bespelen van zijn panfluit tot rust te manen.

Een jongen verkent in zijn roeiboot en zwemmend een watergebied waar zich allerlei broedende vogels bevinden. Onder het bespelen van zijn panfluit kijkt hij nieuwsgierig rond. Tot hij wordt aangevallen door een grote knobbelzwaan die pas kalmeert door het rustige spel van de jongen op zijn panfluit. De film rondt af met een trage paringsdans door twee volwassen zwanen, bewegend op deze panfluittonen en de jongen die het watergebied al roeiend verlaat. De film werd in 1962 bekroond op het festival van Cannes en in 1963 genomineerd voor een Oscar.

Credits

Set geluid
Muziek
Productieland(en)
Nederland