Overvecht zo tussen '64 en '76

Renée Kool Korte documentaire - 2008 - 30 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Beeldend kunstenaar Renée Kool doet de Utrechtse wijk Overvecht van toen virtueel herleven en interviewt de toenmalige bewoners, de pioniers die de flats gingen bewonen.

Beeldend kunstenaar Renée Kool is gefascineerd door de manier waarop de wereld is afgebeeld en geïdealiseerd in 19e-eeuwse Panorama's en kijkmachines, maar ook in de hedendaagse nieuwe media. Voor Overvecht zo tussen '64 en '76 experimenteerde zij met een nieuw zelfbedacht filmgenre: de 3D-documentaire. Met behulp van een speciaal gebouwd computermodel 'bouwde' ze op basis van oude plattegronden van de openbare ruimte en van specifieke gebouwen delen van Overvecht na. Aangekleed met foto's van (oud)bewoners realiseerde ze zo virtuele ruimtes op die heel herkenbaar zijn voor de oudere bewoners van Overvecht die Kool interviewde. Zij waren de pioniers die in de jaren zestig de flats gingen bewonen die moderne stedenbouwers met utopische toekomstverwachtingen in Overvecht bouwden. Wat waren hun verwachtingen en verlangens? Wat was het verschil tussen hun nieuwe woonomgeving en oude wijken waaruit ze verhuisden? 3D en beeldanimatie: Paul van der Meer, Marcel van Nispen, Evert Hilhorst, Joey Grant, Jos Wabeke.

Credits

Scenario Renée Kool
Producent(en) Mathilde Heyns
Uitvoerend producent(en)
Sound Design
Geluidsnabewerking
Robert Bosch
Visual Effects
Paul van der Meer
Marcel van Nispen
Productieland(en)
Nederland