Over Haanstra

Rolf Orthel Lange documentaire - 2007 - 75 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire in het kader van het Haanstraretrospectief geeft een beeld van Bert Haanstra in zijn tijd en de tijd die hij schetste in zijn films. Met fragmenten uit zijn werk.

Producent en regisseur Rolf Orthel begon als regie-assistent bij Haanstra's films De stem van het water (1966) en Bij de beesten af (1972). In het kader van het Haanstraretrospectief kreeg hij het verzoek om een documentaire over Bert Haanstra te maken. Dit stelde hem voor een lastige keuze: 'Wat laat je zien, wat laat je weg? Leg je de nadruk op zijn vakmanschap, op de thema's die hem inspireerden? En welke rol speelde het feit dat hij opgroeide in het Twentse Goor?' Hij besloot een film te maken die een beeld geeft van Haanstra in zijn tijd. De tijd die hij schetste in zijn films. Een beeld dat volgens Orthel niet iedereen beviel: te knus, te gewoon, te eenzijdig. Maar het waren stuk voor stuk films waarvoor het grote publiek naar de bioscoop kwam. Alleen in zijn late werk verloor hij soms de band met 'zijn' publiek. Wat blijft zijn schitterende fragmenten uit zijn werk en vooral ook de kenmerkende houding waarmee Haanstra in het leven stond. Bert Haanstra, vriend, 'leraar' en een ware collega voor veel filmers.

Credits

Scenario Rolf Orthel
Producent(en) Rolf Orthel
Productiebedrijf
Montage
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland