Ga naar inhoud
Documentaire over twee gedetineerden aan de vooravond van hun vrijlating. De een kan niet wachten tot hij op vrije voeten is, de ander heeft - na eerdere ervaringen - zijn twijfels over zijn terugkeer naar de samenleving.
In Nederland zijn er veel verschillende manieren om je detentie uit te zitten. Zo zit Willy, een tweeëntwintigjarige kampbewoner, in een halfopen inrichting in Zutphen. Zijn straf verdiende hij met inbraken ('maar nooit in een woning, zoiets doe je gewoon niet') en diefstal. Tijdens de opnamen ontsnapt Willy terwijl hij aan het werk is in het plantsoen van het politiebureau. Na tien dagen wordt hij weer van zijn bed gelicht en komt hij in een gesloten gevangenis. 'Nu weet ik tenminste waar ik aan toe ben', vindt Willy opgewekt. Drie maanden voor zijn vrijlating neemt hij echter weer de benen - wat onder andere een interview op een parkeerplaats met de voortvluchtige oplevert. Een heel ander geval is Joey, een vierenveertigjarige ex-marinier met een drank- en drugsprobleem. Hij zit voor poging tot moord ('Ik herinner me er niets van') en heeft, na een periode in de gevangenis van Scheveningen, een plek gevonden bij Exodus, waar hij wordt geholpen bij een overgang naar de samenleving, iets waar hij niet al te zeer naar uitziet. De film laat zien hoe de gedetineerden proberen om te gaan met het vooruitzicht van vrijheid. Beide gedetineerden spreken zeer openhartig en het lukte de filmmakers goed om anders stevig gesloten deuren voor de camera open te krijgen.

Credits

Producent
Geluidsnabewerking
Visual Effects
Productiebedrijf
Amsterdamse Filmstichting
Distributie
Amsterdamse Filmstichting

Titel: Op vrije voeten
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still