Onverwacht

Maria Augusta Ramos Korte documentaire - 2011 - 45 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Wat zou jij doen als je onverwacht zwanger werd, het kind houden, of een abortus? Onopgesmukte documentaire volgt een vrouw terwijl ze met de beslissing worstelt. Het dilemma wordt pijnlijk duidelijk.

Wanneer een vrouw onbedoeld zwanger raakt komt ze voor een keuze te staan. Het kind houden, of een abortus? Onverwacht volgt een vrouw die in zo'n situatie zit. De film speelt zich af in de weken tussen het moment dat zij de zwangerschap ontdekt en een definitief besluit moet nemen. De kijker wordt betrokken in het intieme en pijnlijke proces van zelfonderzoek en twijfels waar zij doorheen moet.
De vrouw blijft de gehele documentaire anoniem, haar gezicht komt nooit in beeld. Uit een ontmoeting met haar beste vriendin die een miskraam heeft gehad, de reactie van haar ouders en gesprekken met huisarts, therapeut en abortusarts, blijkt dat een oplossing niet eenvoudig is, vooral omdat de vader het kind niet wil. Wat ze ook beslist, het heeft enorme fysieke en emotionele consequenties. Juist omdat de vrouw anoniem blijft kan de kijker zich aan het einde van de documentaire de vraag gaan stellen: welke beslissing zou ik genomen hebben?

Credits

Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland