Onverklaarbaar

Patrick Bisschops Lange documentaire - 2010 - 70 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Schrijnende documentaire over muzikant Rick van Hek die plotseling halfzijdig verlamd raakte. In het Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten gaat hij op zoek naar de eventuele oorzaak.

Een half miljoen mensen lijdt aan onverklaarbare klachten. Ze voelen zich ziek, maar na een lang onderzoek is de conclusie dat het in hun hoofd zit. Velen van hen willen erkenning en bevestiging. Daarvoor is het Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten ingesteld. Onverklaarbaar volgt de pianist Rick van Hek, die plotseling halfzijdig verlamd raakte. De eerste diagnose, een hersenbloeding, was niet juist. Zijn linkerarm en -been hebben de normale spierspanning. Optreden en toeren met zijn jazzband, waarvan zijn vrouw de zangeres is, zit er niet meer in. In gesprekken met therapeuten komt langzaam naar boven dat een van de oorzaken een arbeidsconflict kan zijn. Tijdens de fysiotherapie zijn er kleine verbeteringen te zien. Het verblijf in het Centrum kent ook andere kanten en uiteindelijk ontstaat er een conflict. Geduldig registreert de camera hoe Rick van Hek zich met zijn handicap probeert te handhaven en tracht te leven met zijn beperkingen.

Credits

Producent(en) Jan de Ruiter
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Flip van den Dungen
Jillis Schriel
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland