Ga naar inhoud
Documentaire over een jonge Bulgaarse schoonmaakster die in de luxueuze Amsterdamse grachtenwoningen van haar opdrachtgevers zwart-witfoto's neemt, die als metafoor voor haar situatie dienen.
Ze werkt er wel maar voelt zich er niet thuis. De Bulgaarse Hristina, net dertig, doet schoonmaakwerk in Amsterdamse grachtenpanden. De communicatie met de bewoners geschiedt vaak via goedbedoelde maar onpersoonlijke briefjes, waarin geïnformeerd wordt naar Hristina's gemoedstoestand en aanwijzingen staan inzake haar huishoudelijke taken. De persoonlijke belangstelling is niet oprecht, begrijpt Hristina. Haar opdrachtgevers, die haar liever niet aantreffen als ze thuiskomen, zijn uitsluitend geïnteresseerd in efficiënte en goedkope arbeid. Ofschoon de aanwezigheid van de grachtenpandbewoners voelbaar is, is Hristina eenzaam en alleen. In de film zijn haar opdrachtgevers slechts als schimmen te zien. Om iets te doen dat haar na aan het hart ligt, neemt Hristina met permissie kunstzinnige foto's in de huizen waar ze werkt. Observeren is haar rol in het leven, vermoedt ze. De huizen van Hristina is het zinnebeeldige verhaal van een immigrant die er, ondanks dat ze haar steentje bijdraagt, niet echt bijhoort.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
Human TV
Distributie
IDTV Docs

Titel: Ondertussen in Nederland - De huizen van Hristina
Jaar: 2007
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma, Ondertussen in Nederland
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2008)
Suzanne Raes

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still