Obermans actie

Pieterjan Wouda Korte documentaire - 2001 - 31 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentair portret van 43-jarige magazijnbediende Oberman. Hij is de zoon van een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog en was graag in het leger gegaan, maar hoefde niet in dienst.

Documentair portret van 43-jarige Karel Oberman, zoon van de bekende verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog Piet Kramer, de man van de overval op de gevangenis van Leeuwarden. Karel Oberman werkt als magazijnbediende in de houthandel van zijn familie. Omdat die firma nog steeds zijn naam draagt, vindt hij dat hij het bedrijf trouw moet blijven, hoewel zijn hart uitgaat naar een baan in het leger. Maar in het leger is hij nooit geweest, ook niet als dienstplichtige: zijn moeder zorgde ervoor dat hij wegens broederdienst niet in dienst hoefde. Gelukkig kan hij zich inzetten voor het Korps Nationale Reserve, waar niet alleen tijdens de oefeningen militaire acties worden uitgevoerd, maar waar ook volledige inzet wordt gevraagd bij het bestrijden van rampen, zoals de varkenspest of de MKZ-crises. In die gevallen leeft Oberman helemaal op. Filmer Pieterjan Wouda filmde Oberman thuis, op de fabriek en bij het Korps en geeft zo een portret van een gewone man die zijn roeping is misgelopen.

Credits

Scenario Pieterjan Wouda
Producent(en) Sander Burger
Productiebedrijf
Camera
Montage
Rob de Bruin
Set geluid
Productieland(en)
Nederland