No More Heroes - De fotograaf Kees Tabak

Saskia Vredeveld Korte documentaire - 2007 - 52 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over Kees Tabak, een van de pioniers van de Nederlandse popfotografie. Na een jarenlange afwezigheid keert hij terug naar zijn oude liefde: het portretteren van muzikanten.

De popfotografie stond nog in de kinderschoenen toen Kees Tabak punkbands met de camera begon vast te leggen. In die tijd trokken journalistiek en fotografen regelmatig een paar dagen met bands op. Zo schoot Tabak, gewoon onderweg, prachtige foto's van Tom Waits en The Ramones tegen de achtergrond van pompstations. In de jaren tachtig kreeg hij alle grote sterren voor zijn lens. Soms toevallig, zoals Madonna net voor ze bekend werd. Toch keert hij zijn grote liefde de rug toe als het werk door restricties steeds meer bemoeilijkt wordt. Maar niet voor eeuwig. Regisseur Saskia Vredeveld, ook verantwoordelijk voor scenario en camera, volgt Tabak als hij na het zien van de serie American Music, van de beroemde fotograaf Annie Leibovitz, besluit het Nederlandse equivalent te gaan maken. Ze filmt hem bij het portretteren van bands als Moke, The Golden Earring en Within Temptation en spit ondertussen in Tabaks verleden. Dit portret van een van de pioniers van de Nederlandse popfotografie, toont zo tegelijk de geschiedenis daarvan.

Credits

Producent(en) J.B. Macrander
Productiebedrijf Bonanza Films
Montage
Geluidsnabewerking
Omroep
Productieland(en)
Nederland