Nightwatching

Peter Greenaway Speelfilm - 2007 - 145 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Production Design

Beste Scenario Peter Greenaway

Gouden Kalf-nominatie

Beste Camera Reinier van Brummelen

Beste Lange Speelfilm Kees Kasander

Beste Regie Peter Greenaway

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Extravagante en ironische speelfilm over de schilder Rembrandt en de gevolgen die het schilderen van De Nachtwacht had op zijn leven. Het schilderij bezorgde hem zowel zijn roem als zijn ondergang.

In 1642 stemt de gevierde en beroemde Nederlandse schilder Rembrandt er aarzelend in toe om een groepsportret te maken van de Amsterdamse Schutterscompagnie van de Kloveniersdoelen, dat later bekend zou worden als De Nachtwacht. Hij toont aan dat er sprake is van een samenzwering onder de officieren van de Compagnie van Frans Banning Cocq en legt een moord bloot. De samenzweerders ontkennen de beschuldigingen in het openbaar, maar zinnen op wraak. Hoewel het schilderij de reputatie van Rembrandt consolideerde in de kunstgeschiedenis als wellicht de meest succesvolle schilder aller tijden in Europa, leidde het tijdens zijn eigen leven tot omstandigheden die hem maatschappelijk en financieel te gronde zouden richten. De film was onderdeel van een ambitieus project van Peter Greenaway over De Nachtwacht, naast een theatrale beleving met licht en geluid in drie zalen van het Rijksmuseum tijdens het Holland Festival 2007 en een opera.

Credits

Scenario Peter Greenaway
Producent(en) Kees Kasander
Productiebedrijf
Kasander Film
Coproducent(en)
Christine Haebler
Piotr Mularuk
Uitvoerend producent(en)
Carlo Dusi
Camera
Production Design
Maarten Piersma
Montage
Karen Porter
Sound Design
Tony Gort
Set geluid
Maurice Hillier
Muziek
Cast
Distributie
Productieland(en)
Nederland