Nieuw Tiengemeten

Digna Sinke Korte documentaire - 2010 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Het eiland Tiengemeten wordt teruggegeven aan de natuur en dat heeft heel wat voeten in de natte aarde. Digna Sinke legt alles vast, en vraagt zich af: kun je natuur bedenken en maken?

Al vanaf 1994 volgt documentairemaakster Digna Sinke de vorderingen op het eiland Tiengemeten, in het Zuid-Hollandse Haringvliet. Indertijd werd aangekondigd dat het eiland zou worden teruggegeven aan de natuur, waardoor de boeren die zich er hadden gevestigd moesten verkassen. Dat proces van ruim een decennium vond zijn weerslag in twee eerdere documentaires. In dit derde deel zien we een nieuw proces: dat van het 'natuurklaar' maken van het eiland. Want, zo stelt Sinke in haar laconieke voice-over, 'teruggeven aan de natuur gaat niet zomaar vanzelf.' Daar zit een omvangrijk beleidsplan aan vast, en een lang traject van aannemers en ontwerpers. Eindeloos wordt er vergaderd, waarbij het gaat over 'subsidiestromen', 'monitoring' en 'verwachtingsmanagement'. Sinke observeert en stelt de vraag: kun je natuur bedenken en maken? Haar jarenlange ervaring op het eiland vindt zijn weerslag in terugkerende visuele tijdssprongen, waarin we zien hoe bepaalde plekken de afgelopen tien jaar veranderden.

Credits

Scenario Digna Sinke
Producent(en) Digna Sinke
Productiebedrijf
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland