Nestblijvers

Juul Bovenberg Korte documentaire - 2008 - 56 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Melancholieke schets van het dagelijks leven van drie zogeheten nestblijvers, volwassenen die het ouderlijk huis nooit hebben verlaten en daar ieder hun eigen verklaring voor hebben.

'Ik leef nog zoals mijn ouders', zegt Egbert terwijl hij een zakdoek door een sopje haalt. 'Als het op het heden goed is, waarom zou je het dan veranderen?' De bejaarde Egbert bewoont nog altijd de boerderij waar hij werd geboren, tegenwoordig alleen. Een dagje Amsterdam is een groot avontuur. Hij vergaapt zich in de Bijenkorf en vergelijkt de stadswoningen met kippenhokken. Deze poƫtische en soms beklemmende documentaire schetst het dagelijks leven van drie volwassenen die in het ouderlijk huis zijn blijven wonen - nestblijvers geheten. Naast Egbert zijn dat de jeugdig ogende Heleen die met haar moeder op vakantie naar Tunesiƫ gaat en de Amsterdammer Michel die zijn honderdjarige moeder toestopt. De nestblijvers hebben uiteenlopende verklaringen voor hun hardnekkige honkvastheid. Heleen heeft eenvoudig geen geschikte aanwinst ontmoet. Verveling en eenzaamheid zijn haar vreemd. Aan Michel gaat de eentonigheid niet voorbij, gelet op de gemeenplaatsen waaruit zijn gespreksstof bestaat. En het oude nest van Egbert ademt intense verlatenheid.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Montage
Geluidsnabewerking
Mixage
Set geluid
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland