Moeder Dao, de schildpadgelijkende

Vincent Monnikendam Lange documentaire - 1995 - 89 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Lange Documentaire Vincent Monnikendam

Andere prijzen

Grolsch Filmprijs Vincent Monnikendam

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Veelvuldig bekroonde documentaire is een compositie van fragmenten uit oude nitraatfilms over de koloniale periode van het voormalige Nederlands-Indië tussen 1912 en 1933.

Documentaire compositie van fragmenten uit oude nitraatfilms over het voormalige Nederlands-Indië. De film spitst zich toe op de wijze waarop Nederland in de periode 1912 - 1933 haar kolonie bestierde, hoe zij haar als koloniale onderneming zag en hoe de machtsverhoudingen destijds waren. De veelal voor propagandadoeleinden gemaakte opnamen weerspiegelen de koloniale mentaliteit van weleer en tonen de Europeaan als in wit tropenpak geklede, immer aanwijzingen gevende opzichter, zendeling of administrateur. Aan de zonder geluid opgenomen beelden is een bijzondere geluidsband toegevoegd met natuurlijke geluiden, inheemse muziek en poëzie. Bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire in 1995.

Credits

Producent(en) Rade Milicevic
Montage
Licky Zydower
Albert Markus jr.
Sound Design
Ton Stamrood
Mixage
Ad Roest
Set geluid
Floris van Manen
Jane Snijders
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland