Mocros

Roy Dames Lange documentaire - 2010 - 75 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

In 2005 maakte Roy Dames Ik ben Mohammed. Een aantal van de jongens uit die documentaire is hij van 2002 tot 2010 blijven volgen. In de opvolger Mocros toont hij hen in tussenpozen van ongeveer drie jaar. Ontmoetingen en gesprekken met jongerenwerkers, een dealer, leraren, sollicitatiecommissies en managers van uitzendbureaus geven een beeld van de problemen waarmee deze jongens in Nederland te maken hebben. Niet thuis in Nederland en toerist in Marokko.
Het beeld dat de jongens van zichzelf geven is niet positief. 'Alle Nederlanders zijn roddelaars en motherfuckers', zegt Nourdinne. 'Ik wist niet hoe ik daar met de bus moest komen, dus ik dacht, laat maar', verklaart Youssef het wegblijven van zijn werk. Dames volgt de jongens tot in Marokko. Gaandeweg wordt het beeld genuanceerder en is het duidelijker waarom de criminaliteit lokt. Maar Tomaz, die deze weg ging, maakt de jongens duidelijk dat het een heilloze weg is. Hij verloor zijn broer en zwager na afrekeningen.

Credits

Regie Roy Dames
Scenario Miek Hehenkamp
Producent(en) Roy Dames
Productiebedrijf
Camera
Production Design
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Visual Effects
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland