Mahler: Ich bin der Welt abhanden gekommen

Frank Scheffer Korte documentaire - 2004 - 55 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Een portret van Gustav Mahler (1860-1911) aan de hand van repetities voor zijn negende, voorlaatste symfonie (1908-09) door het Concertgebouworkest onder leiding van Ricardo Chailly.

Een portret van Gustav Mahler (1860-1911) aan de hand van repetities voor zijn negende, voorlaatste symfonie (1908-09) door het Concertgebouworkest onder leiding van Ricardo Chailly. Regisseur Scheffer concentreert zich eerst op het levendige gezicht en het beweeglijke lichaam van de dirigerende Chailly, die met deze productie afscheid neemt van het orkest. Later verschijnen ook de orkestleden in beeld, geconcentreerd musicerend. De muziekfragmenten van de negende symfonie (en enkele andere Mahler-fragmenten) worden afgewisseld met talking heads-interviews met Chailly, die verwijst naar de Mahler-uitvoeringen van Mengelberg, en de gedreven Mahler-biograaf Henry-Louis de la Grange, die gebeurtenissen uit Mahlers leven koppelt aan passages in diens muziek. Mahler komt daarbij naar voren als een paradoxale figuur: nostalgisch en levenslustig, serieus en ironisch.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Guido Tichelman
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland