Lipari

Frank van den Engel Korte documentaire - 2007 - 10 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Hommage aan de laatste traditioneel jagende zwaardvisvangers op het eiland Lipari nabij Sicilië is een precieze schets van een bijzonder beroep op een spiegelgladde zee onder een brandende zon.

Alleen de motor is hoorbaar. Niemand van de vissers spreekt en er is ook geen voice-over. De camera volgt de blikken van de vissers over de schier eindeloze, zonovergoten zee bij het eiland Lipari bij Sicilë. Lichte rimpelingen geven de stromingen aan. Gestaag tuft de boot door, het is niet duidelijk waarheen of waarom - men kijkt uit en wacht. Zelfs de hond staat op de uitkijk. Een visser heeft een speelkaart aan het pootje van zijn zonnebril geprikt tegen de brandende zon. Wie zijn het en wat zoeken zij? Zij oefenen geduld. Dan kwispelt de hond en iemand schreeuwt. Uit de zee rijst plots een zwaardvis en met die sprong heeft hij zijn eigen doodvonnis getekend. Muziek start. De prooi wordt doeltreffend snel geharpoeneerd en aan boord van een klein bijbootje gehesen. De elf zwaardvisvangers, die als een van de laatsten nog zo traditioneel te werk gaan, glimlachen even. Hun kunst is nog niet verloren.

Credits

Producent(en) Frank van den Engel
Productiebedrijf Zeppers Film & TV
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Pieter Guyt
Productieland(en)
Nederland