Like an Animal

Walter Stokman Lange documentaire - 2009 - 70 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De documentaire is een reisverslag en een zwerftocht met Charlotte Dumas als ze circusdieren fotografeert. De film en haar foto's tonen en onderzoeken verschillende relaties tussen mens en dier.

Charlotte Dumas is een jonge kunstenares, een fotografe die foto's van dieren maakt. Ze maakt portretten, maar het gaat niet om dat ene specifieke dier of de soort. Het gaat erom hoe een toeschouwer naar het dier kijkt. Een foto is een soort spiegel. De toeschouwer projecteert er zijn verwachtingen, zijn behoeftes, zijn ideeën in. Wat hij ziet is zijn interpretatie. Er is een uitwisseling van karaktertrekken die totaal voorbij gaat aan het dier zelf. Pas in tweede instantie zie je het onderwerp: een dier. De documentaire is een reisverslag en een zwerftocht met Charlotte Dumas als ze circusdieren fotografeert. De film en haar foto's tonen en onderzoeken verschillende relaties tussen mens en dier. De eerste indruk van haar werk geeft een opmerkelijk nobel beeld van een dier. Vaak worden haar foto's getypeerd als metaforische portretten of fabelachtige ideeën. De documentaire deelt haar fascinatie voor een romantische drang om dieren te gebruiken voor menselijke emoties.

Credits

Producent(en) Kees Kasander
Productiebedrijf Kasander Film
Camera
Montage
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland