Liever de lucht in

André Kloer Lange documentaire - 2011 - 67 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Zes persoonlijke portretten van straatbewoners tekenen in vogelvlucht de Amsterdamse Van Speijkstraat, met 47 nationaliteiten. Ze verstaan elkaar niet, de filmbeelden vertellen nu elkaar hun verhaal.

Een kraan beweegt gracieus boven de Van Speijkstraat in Amsterdam. Het vogelperspectief vanuit de kraan is het verbindende element tussen de miniportretten van zes straatbewoners. Er wonen 47 nationaliteiten in deze straat.
Beeldend kunstenaar Janou is gefascineerd door de hijskranen in de wijk die ze als wachters ziet. De familie van Fatou in Gambia gelooft niet dat je in Europa arm kunt zijn. Alle Afrikanen houden voor het thuisfront de mythe in stand dat iedereen hier schatrijk is. Arnold hoort dat de boom waarin hij altijd graag klom grotendeels dood is. Zelf loopt hij door een ziekte slecht. Mariamma komt thuis nadat de bank haar huis opeiste waarvoor ze zo hard werkte. Vera heeft behoefte aan rust en bezoekt graag het kerkhof. Katarina is na de geboorte van haar kind op zoek naar een uitdaging, terwijl haar partner Sylvain ervan droomt koffiehandelaar te worden. Iedereen staat op zijn eigen manier voor een belangrijke beslissing.

Credits

Scenario André Kloer
Fatou Tamba
Producent(en) André Kloer
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Marienna Triesscheijn
Stephany van Veen
Camera
André Kloer
Janou Treffers
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Muziek
Distributie
Productieland(en)
Nederland