Liefde voor de Heer

Raymond Bouwman Korte documentaire - 2010 - 50 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Dertig jaar nadat hij uit de kast kwam, keert Klaas Vos terug naar de kerk, als predikant in het Brabantse Ossendrecht. Deze documentaire volgt de aanloop naar zijn hernieuwde inwijding.

Klaas Vos vat het zelf uitstekend samen in de openingsscène van Liefde voor de Heer: hij was ooit predikant, kwam uit de kast, en dacht daarmee ook van het geloof af te zijn. 'Maar Hij dacht daar anders over, blijkbaar', zegt Vos met een bescheiden glimlach op de lippen. Want zo'n dertig jaar na zijn uittreding keert hij terug, als dominee in het Brabantse dorpje Ossendrecht, vlakbij de Belgische grens. En dat terwijl hij in zijn afvallige tijd, waarin hij bekend werd als sportverslaggever en radiomaker voor de VPRO, altijd zei dat 'we Brabant aan België moeten geven.' Maker Raymond Bouwman volgt Vos in de aanloop naar zijn inwijding, spreekt met diens vrienden (waaronder Rimko Haanstra), maar laat vooral de markante spreker zelf aan het woord. Over zijn korte carrière als predikant in de jaren tachtig, over zijn huwelijk dat uit elkaar viel toen hij zijn homoseksualiteit eenmaal omarmde, maar ook over zijn liefde voor de band de Pet Shop Boys.

Credits

Scenario Raymond Bouwman
Producent(en) Monique Busman
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Inge Schapendonk
Camera
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland