Leven? of Theater?

Frans Weisz Lange documentaire - 2012 - 85 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentair portret van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943) en haar levenswerk Leben? oder Theater? Een schokkende onthulling werpt een nieuw licht op de laatste periode van haar bestaan.

Leben? oder Theater? Ein Singespiel - zo noemde Charlotte Salomon (1917-1943) haar uit meer dan zevenhonderd bladen bestaande, geschilderde levensverhaal, dat zij net voor haar deportatie in bewaring gaf met de woorden: ‘Bewaar dit goed, het is mijn hele leven!’
Tijdens de voorbereiding van de speelfilm Charlotte (1981), kregen de filmmakers een nooit eerder gepubliceerde brief uit handen van Charlottes stiefmoeder, met het verzoek de inhoud niet in de film te gebruiken. In de brief beschrijft Charlotte hoe haar levenswerk tot stand kwam en komen we voor het eerst dichtbij de ‘werkelijke’ Charlotte. Deze documentaire geeft een fascinerend beeld van het leven van de kunstenares. Een postume onthulling werpt een nieuw licht op de laatste periode van haar leven. Met een prominente rol voor Salomons indringende werk.

Credits

Scenario Frans Weisz
Batya Wolff
Producent(en) Frits Harkema
Productiebedrijf
Quintus Films BV
Camera
Paul Staartjes
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Gregoor van de Kamp
Visual Effects
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland