Lennaert Nijgh. Tip van de sluier

Jan Louter Korte documentaire - 2008 - 52 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van de raadselachtige tekstdichter Lennaert Nijgh (1945-2002) aan de hand van archiefbeelden en interviews met enkele mensen die hem liefhadden, maar nooit helemaal hebben kunnen doorgronden.

'Ik denk dat niemand hem echt heeft gekend', zegt Astrid Nijgh over haar ex-man Lennaert. 'En hij zichzelf waarschijnlijk ook niet.' Lennaert Nijgh (1945-2002) zoog de wereld in zich op en toverde die om in klassiek geworden liedteksten. Wie er achter die woorden schuilging, blijft een raadsel. In dit portret doet een aantal mensen een poging tot opheldering. Allereerst Boudewijn de Groot, met wie Nijgh zijn grootste successen heeft gedeeld, van Testament tot Land van Maas en Waal. Rob de Nijs legt uit waarom hij Malle Babbe al duizenden malen heeft vertolkt en Liesbeth List noemt Pastorale, haar duet met Ramses Shaffy, 'het nieuwe Nederlandse volkslied'. Huub van der Lubbe blaast de loftrompet over Welterusten mijnheer de President en Spinvis roemt het complete oeuvre. Nijghs voormalige echtgenotes Astrid, Anja en Josee belichten het karakter van de man achter die liedjes, die zich nooit volledig blootgaf.

Credits

Regie Jan Louter
Producent(en) Juul Kappelhof
Productiebedrijf Miroir Film
Uitvoerend producent(en)
Renske Meertens
Camera
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland