Last Conversation

Noud Heerkens Speelfilm - 2008 - 75 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Actrice Johanna ter Steege

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Een vrouw voert in haar auto een laatste, heftig telefoongesprek met haar ex-minnaar. Vijfentwintig camera's in en aan een auto filmden actrice Johanna ter Steege en de afgelegde weg. In real time.

Een vrouw bestuurt haar auto. Met serieuze blik neemt ze deel aan het verkeer. Op de achtergrond horen we het geluid van de snelweg. De camera filmt vaak haar gezicht, maar soms bekijken we haar juist van de achterkant. Hypnotiserende strepen op de weg schieten voorbij. Net als bomen en andere elementen die een weg omringen. Enkele korte telefoongesprekken wisselen lange stiltes af. De kijker reist ondertussen vele kilometers met de vrouw mee. Dan gaat voor de derde keer haar telefoon. Het blijkt haar minnaar. Langzaam wordt de aard van het gesprek duidelijk. Het is hun laatste, maar intense en uitgebreide gesprek. Soms is de toon uiterst zakelijk, andere keren uitdagend of zelfs bijzonder emotioneel. Er wordt steeds meer duidelijk over beide personages en hun voorbije relatie. Actrice Johanna ter Steege speelde haar rol in één take, zonder crewleden in de buurt. Ze reed rond in een auto met vijfentwintig camera's aan boord. Regisseur Noud Heerkens monteerde uit het materiaal een real time-versie die net zo lang duurt als de autorit duurde.

Credits

Producent(en) Nadadja Kemper
Rob Vermeulen
Nico Geusebroek
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Myriam Eijgenraam
Esther Thedinga
Camera
Production Design
Montage
Sound Design
Boris Debackere
Geluidsnabewerking
Wim Post
Set geluid
Steven van Dijk
Cast
Distributie
Productieland(en)
Nederland