Lamentations of Judas

Boris Gerrets Lange documentaire - 2020 - 99 min.
Alle leeftijden

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Documentaire Boris Gerrets

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ooit vochten Angolese soldaten in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika als onderdeel van het beruchte Battalion 32. De filmmaker haalt oude wonden open in een poging tot verlossing.

Angolese soldaten, bekend als ‘The Terrible Ones’, vochten ooit mee in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Eind jaren tachtig werden zij gerepatrieerd naar het ruïnestadje Pomfret. Als filmmaker Boris Gerrets jaren later afreist naar Zuid-Afrika en enkele achtergebleven veteranen vraagt naar de rol die zij speelden in de oorlogen, stuit hij op een muur van stilte. Om hen de confrontatie met het verleden te laten aangaan, besluit hij ze te laten spelen in het verhaal van de Bijbelse figuur Judas Iskariot. Verraad en vrije wil staan ter discussie in deze aangrijpende schets van mensen aan de zelfkant van de geschiedenis.

Credits

Productiebedrijf
Witfilm
KV Films
Coproducent(en)
Camille Laemlé
Uitvoerend producent(en)
Coproductiebedrijf
Les Films d'Ici
Camera
Nic Hofmeyr
Montage
Kostuumontwerp
Ruy Filipe
Sound Design
Dominique Vieillard
Set geluid
President Kapa
Muziek
Thuthuka Sibisi
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland, Frankrijk