Kruistocht in spijkerbroek

Ben Sombogaart Speelfilm - 2006 - 124 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Lange Speelfilm Kees Kasander

Beste Montage Herman P Koerts, NCE

Gouden Kalf-nominatie

Beste Production Design Hubert Pouille

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

Platina Film (400.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Epische, Engelstalige verfilming van het gelijknamige, legendarische jeugdboek van Thea Beckman, waarin de hedendaagse Dolf terechtkomt in de dertiende eeuw, midden in een kinderkruistocht.

Epische, Engelstalige verfilming van het gelijknamige, legendarische Nederlandse jeugdboek van Thea Beckman. Dolf wil graag terug in de tijd, om een beslissende pass in een voetbalwedstrijd over te doen. Hij stapt in de tijdmachine waar zijn moeder aan werkt, maar hij vergist zich bij het intoetsen van de datum. Hij komt terecht in de dertiende eeuw, midden in een kruistocht van kinderen op weg om Jeruzalem te bevrijden van de Arabieren. Als hij zich erbij heeft neergelegd dat hij niet meer kan terugkeren, werpt hij zich op als beschermer van de kinderen, die onderweg aan de meest verschrikkelijke beproevingen en bedreigingen worden onderworpen. Hij gebruikt daarvoor zijn kennis en gebruiksvoorwerpen uit de eenentwintigste eeuw. Gaandeweg komt hij erachter dat de leider van de kruistocht, vader Anselmus, een dubbele agenda heeft. Ondertussen doet zijn moeder, de wetenschapper die de tijdmachine maakte, verwoede pogingen hem terug te halen. Bekroond met een Platina Film in 2007.

Credits

Scenario Bill Haney
Jean-Claude Van Rijckeghem
Chris Craps
Producent(en) Kees Kasander
Productiebedrijf
Kasander Film
Camera
Production Design
Montage
Sound Design
Carl van Brande
Set geluid
Maurice Hillier
Visual Effects
ACE Digital House
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland