Kruimeltje

Maria Peters Speelfilm - 1999 - 119 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Speelfilm Hans PosDave Schram

Beste Regie Maria Peters

Beste Scenario Maria Peters

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Jeugdfilm naar het gelijknamige kinderboek van ex-schoolmeester Chris van Abcoude. Het verhaal speelt in Rotterdam anno 1921. Kruimeltje is een tienjarig straatschoffie zonder ouders.

Jeugdfilm naar het gelijknamige kinderboek van ex-schoolmeester Chris van Abcoude uit 1922, die tevens Pietje Bell schreef. Het verhaal speelt in Rotterdam anno 1921. Kruimeltje is een tienjarig straatschoffie zonder ouders. Zijn verzorgster, vrouw Koster, is hem liever kwijt dan rijk en stuurt hem voortdurend de straat op om geld te verdienen. In de decemberkou zwerft Kruimeltje eenzaam door de straten en droomt van een vader in Amerika. Samen met zijn vriendje Keesie haalt hij kattekwaad uit en wordt menigmaal door de politie in zijn kraag gegrepen. Op het plotselinge sterfbed van vrouw Koster krijgt Kruimeltje een medaillon met de portretten van zijn ouders in handen gedrukt. Wilkes, een kruidenier die begaan is met het lot van het ventje, blijkt in het fotootje zijn oude jeugdvriend te herkennen. Met meer dan een miljoen bezoekers was Kruimeltje een van de succesvolste films van de laatste jaren.

Credits

Scenario Maria Peters
Producent(en) Hans Pos
Dave Schram