Klein Italië in Delft

Tonino Boniotti Korte documentaire - 2002 - 38 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van de Italiaanse gemeenschap in Delft. Hun illegale volkstuintjes werden lange tijd gedoogd, maar nu moeten ze plaatsmaken voor een industrieterrein.

Er wonen zo'n driehonderd Italianen in Delft, gastarbeiders uit de jaren zestig. Regisseur Tonino Boniotti interviewde een groepje Italiaanse mannen op hun illegaal aangelegde volkstuintjes. Ze verbouwen er groenten en koken gerechten uit het deel van Italië waar ze vandaan komen. De meesten zijn getrouwd met Nederlandse vrouwen, maar hier kunnen ze in het Italiaans praten over hoe de erwten erbij staan. Ook op z'n Italiaans: als ouder geworden macho's pochen ze over hun paprika's. Met hun huisgemaakte wijn en onderlinge saamhorigheid creëerden ze een Klein-Italië. De illegale bouw werd lange tijd gedoogd, maar toch moeten ze nu plaatsmaken voor een industrieterrein. De vraag is wat er met hen gebeurt. Zoals een van hen opmerkt: `Ik kan wel een andere moestuin huren, maar ik kan niet dezelfde vrijheid vinden.'

Credits

Scenario Tonino Boniotti
Producent(en) Argiolas
Jorge Alcocer
Productiebedrijf
Camera
Montage
M. A. Cakir
Mixage
M. A. Cakir
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland