Klankstollingen

Victor Nieuwenhuijs, Maartje Seyferth Korte documentaire - 2006 - 50 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Beeldend portret van de Nederlandse componist Jakob van Domselaer (1890-1960) die volgens kenners muziek componeerde die geen concessies doet. Tijdgenoot, vriend en geestverwant van Piet Mondriaan.

Streng en in zichzelf gekeerd. Dat is het beeld dat een oud geschilderd portret van componist Jakob van Domselaer (1890-1960) oproept. In de biografische documentaire Klankstollingen vullen muziekkenners en vrienden van de familie het beeld verder in. Geboren in Nijkerk en opgeleid aan het conservatorium in Utrecht, bezocht Van Domselaer begin vorige eeuw Berlijn, Londen en Parijs, voordat hij zich eerst in Laren, later definitief in Bergen vestigde. Hecht bevriend met schilder Piet Mondriaan en vooraanstaand lid van de kunstenaarsgroep De nieuwe kring maakte hij deel uit van het progressieve kunstenaarsmilieu van die tijd. Pianist Kees Wieringa is een groot kenner en de vaste vertolker van Van Domselaers hermetische en weinig uitgevoerde werken. 'Het is een muziek die geen concessies doet,' vat hij zijn bewondering samen. Archiefbeelden zijn vermengd met de interviews en met opnames van uitvoeringen, in een strenge, sobere stijl die recht doet aan de geniale componist.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Productieland(en)
Nederland