Kinky Friedman. Proud to Be an Asshole from El Paso

Simone de Vries Korte documentaire - 2001 - 54 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over het veelzijdige Joods-Amerikaanse cultfenomeen Kinky Friedman. Begonnen als countryzanger en daarna aan lager wal geraakt is hij nu een redelijk succesvolle detectiveschrijver.

Kinky Friedman is een joodse, Texaanse countryzanger, oprichter van The Texas Jewboys en schrijver van veertien hilarische detectiveverhalen over Kinky Friedman, de joodse, Texaanse countryzanger annex detective. Friedman maakte furore - en zette kwaad bloed - met controversiële songs als Ride 'em Jewboy (de eerste countrysong over de Holocaust). Simone de Vries maakte een portret van deze onweerstaanbaar eigenzinnige cultheld, onder andere in zijn vervallen caravan, waar zijn succes als schrijver begon. Behalve Friedman komt een aantal van zijn bewonderaars aan het woord, waaronder Lyle Lovett, countrylegende Willie Nelson (die een hoofdrol speelt in een van zijn romans) en Bill Clinton, die vertelt hoe Friedman hem eens een van zijn onafscheidelijke Cubaanse sigaren aanbood. Clinton kon de sigaar - vanwege de boycot - niet aannemen, waarop Friedman zei: 'Zie het niet als het steunen van hun economie, maar als het verbranden van hun velden.'

Credits

Productiebedrijf Lagestee Film BV
Camera
Peter De Kock
Ben Geraerts
Montage
Mixage
Machielse & Schneider
Set geluid
Alex Herrera
Metten Bergmeijer
Distributie
Productieland(en)
Nederland