Jungle Rudy, kroniek van een familie

Rob Smits Lange documentaire - 2006 - 89 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Montage Albert ElingsEugenie JansenEugenie JansenChris van Oers

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Documentaire Rob Smits

Beste Sound Design Mark Glynne

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Psychologisch portret van Haagse bankierszoon die met zijn gezin in de wildernis van Venezuela een elitair vakantieoord opbouwde, maar zich ondanks vluchtgedrag nooit kon losmaken van zijn dierbaren.

In de jaren vijftig haalde een Haagse bankierszoon de krantenkoppen. Hij was in z'n eentje het oerwoud van Venezuela ingetrokken waar hij, ziek en uitgeput, gered werd door indianen. Vervolgens bleef hij in de wildernis plakken en stichtte er als Jungle Rudy met z'n gezin het vakantieparadijs Ucaima, dat bezoek kreeg van de groten der aarde. Rob Smits ging op zoek naar de in 1994 overleden Jungle Rudy. Zijn tweede dochter Gaby beheert tegenwoordig Ucaima. Ze beschikt over dozen familiefilmpjes, cassettebandjes en brieven, waaruit Smits rijkelijk geput heeft. Afgewisseld met adembenemende natuuropnamen ontstaat een psychologisch portret van een rusteloze man, die zich losmaakte van zijn achtergrond, om deze vervolgens naar het Venezolaanse oerwoud te verplaatsen. Hij verliet zijn Oostenrijkse vrouw voor een bestaan als playboy in Caracas, maar plengde bittere tranen bij haar dood. Eén van zijn dochters zegt: 'Over persoonlijke dingen praten leek wel verboden'. Maar op hun beurt komen Rudy's drie dochters niet los van hun wortels.

Credits

Regie Rob Smits
Scenario Stefanie de Brouwer
Producent(en) Femke Wolting
Bruno Felix
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland