Joy

Mijke de Jong Speelfilm - 2010 - 76 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Lange Speelfilm Jeroen BekerJeroen BekerFrans van GestelArnold Heslenfeld

Beste Scenario

Beste Vrouwelijke Bijrol Coosje Smid

Gouden Kalf-nominatie

Beste Actrice Samira Maas

Beste Camera Ton Peters, NSC

Beste Production Design Jolein LaarmanJorien Sont

Beste Regie Mijke de Jong

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Alleen de camera ziet wat er aan de hand is met de achttienjarige vondelinge Joy, die wanhopig verlangt naar een ontmoeting met haar biologische moeder maar niemand toelaat in haar wereld.

Vondelinge Joy vindt na een liefdeloos leven in tehuizen, waar de begeleider losse handjes heeft, de meisjes altijd ruziën en maatschappelijk werksters geen clementie hebben met stugge tieners, alleen troost bij de babydekentjes waarin ze ooit werd achtergelaten. Zeker nu haar beste vriendin Denise hoogzwanger is, is Joy geobsedeerd door een ontmoeting met haar biologische moeder, ook al heeft haar moeder jaren geleden een verzoek van de instanties om contact afgewezen. Ze is ervan overtuigd dat haar moeder ook vurig naar hereniging verlangt, haar moeder heeft haar immers Joy genoemd. Vanaf het openingsshot, waarin de huilende baby op een donkere avond ergens wordt achtergelaten, blijft de kijker bij dit niet-gewenste meisje. Alleen de camera ziet wat er met haar aan de hand is. Zó dichtbij is de camera dat je zelfs haar adem en hartenklop hoort. Met deze consequent volgehouden 'close-up' dringt regisseur Mijke de Jong diep door in de psyche van deze gekwelde maar vitale jonge meid.

Credits

Scenario Helena van der Meulen
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Vera Jennes
Camera
Production Design
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland