Izaline Calister - Lady Sings the Tambú

Miluska Rosalina Korte documentaire - 2007 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Muzikale documentaire waarin de van oorsprong Curaçaose zangeres Izalina Calister een middenweg probeert te vinden tussen haar eigen zuidelijke stijl en die van de klassieke jazzopera Porgy and Bess.

In het Amsterdamse Concertgebouw staat zangeres Izaline Calister op blote voeten met spanning te wachten tot ze op mag. De zaal is tot de nok toe gevuld. Hoewel de van oorsprong Curaçaose het conservatorium volgde, en ze les krijgt van jazzlegende Rita Reys, heeft muziek uit haar jeugd grote invloed op haar. We zien Calister optreden tijdens een druk North Sea Jazz Festival, tijdens repetities en in het Concertgebouw, waar ze het podium deelt met Toots Thielemans. Ze gebruikt in haar zang graag de van oorsprong Afrikaanse tambú-muziek, maar ook Braziliaanse muziek. Op het moment van filmen werkt ze met Hollandse muzikanten aan de opera Porgy and Bess. Dat blijkt geen sinecure; iedere muzikant lijkt een eigen ritmegevoel te hebben. Dat merkt ze tenminste wanneer zij worstelt met een klassiek stuk uit deze zwarte opera van Gershwin en tijdens oefensessies met haar collega's die moeite hebben met 'haar muziek'. Calister zelf is altijd op zoek naar een eigen stijl. 'Wat maakt mijn muziek bijzonder? Wat is typisch van mij?' zo vraagt ze zich herhaaldelijk af.

Credits

Productiebedrijf
Coproducent(en)
Annemiek van der Zanden
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland