It riedsel

Pieter Verhoeff Korte documentaire - 2009 - 33 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van Jannie Regnerus, die haar Friese jeugd verwerkt in een roman. Ze kon er niet alle kleuren van haar palet gebruiken, maar het veranderende licht en landschap bepaalden wel haar kunstenaarsblik.

Tegen het vergeten in probeert kunstenaar/schrijver Jannie Regnerus grip te krijgen op dingen die vergankelijk zijn. Ze werkt aan een roman over haar jeugd in Friesland. Ze kon er, zoals ze het zelf noemt, niet alle kleuren van haar palet gebruiken en vertrok. Haar kunstenaarsblik werd echter wel bepaald door de steeds veranderende lichtschakeringen in het lege landschap die ze op haar lange fietstochten van en naar school observeerde. De door het weer bepaalde atmosfeer speelt een belangrijke rol in haar foto's, ook wel visuele haiku's genoemd. In deze verstilde momentopnamen in de verlaten natuur figureert ze zelf, terwijl ze iets toevoegt om de raadselachtigheid te vergroten. Aan de hand van interviews, schetsen en aantekeningen wordt inzichtelijk hoe haar werk tot stand komt en hoe persoonlijk het is. Ze leest fragmenten voor uit nog ongepubliceerd werk, onder andere over de ziekte van haar zoontje, en uit haar boek Het geluid van vallende sneeuw dat met de Bob den Uyl-prijs bekroond is.

Credits

Producent(en) René Mendel
Productiebedrijf Interakt
Camera
Pieter Verhoeff
Paul van den Bos
Montage
Arda Nederveen
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland