In My Absence

Niki Smit, Maartje Nevejan - 2018 - 6 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Absences, vroeger bekend als 'petit mal', zijn epileptische aanvallen waarbij kinderen kortstondig het bewustzijn verliezen. Deze mixed media-installatie vertaalt hun ervaring, en geeft bezoekers en wetenschappers zo nieuwe inzichten.

In My Absence laat de bezoeker dichter bij de fysieke belevingswereld van zogenoemde 'absence'-epilepsie komen. De wetenschap stelt dat er tijdens zo'n aanval geen sprake is van bewustzijn. Makers Maartje Nevejan en Niki Smit stellen die hypothese op de proef met In My Absence. Zij stelden de kinderen de vraag: waar ben je, als je er even niet bent? Zo vonden ze woorden en beelden - een nieuwe taal - voor de ervaring die miljoenen kinderen hebben. Ze veranderden zo de wijze waarop wetenschappers tegen het fenomeen aankijken. Deze mixed-reality installatie laat de kijker dichter bij de fysieke belevingswereld van absence-epilepsie komen en voelen hoe breekbaar de realiteit is.

In My Absence is onderdeel van een groter project waaronder een documentaire (die óók meedingt naar een Gouden Kalf), een aantal installaties en panelgesprekken. In my Absence ging in 2018 in première op het DOK Leipzig festival. 

Credits

Regie Niki Smit
Maartje Nevejan
Scenario Maartje Nevejan
Producent(en) Willemijn Cerutti
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Marieke Nooren
Coproductiebedrijf
Monobanda
Sound Design
Geluidsnabewerking
Distributie
Interface en interaction design
Niki Smit
Technische realisatie
Simon van der Linden
Productieland(en)
Nederland