In het voetspoor van Athanasius Kircher

Pieter Verhoeff, Anton Haakman Korte documentaire - 1974 - 56 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bij vlagen hilarische documentaire over het curieuze Internationale Athanasius Kircher Onderzoek Genootschap, dat het werk van deze zeventiende-eeuwse wetenschapper bestudeert.

Documentaire over de zeventiende-eeuwse Athanasius Kircher (1601-1680), een fantast die nagenoeg alles bestudeerde en bovendien alles met elkaar in verband bracht. Hij ontwierp een afluistersysteem voor de paus, las magische geschriften, maar werd vooral beroemd omdat hij het hiëroglyfenschrift ontcijferde. Naast beelden van gravures uit zijn boeken, toont de film twee Duitse woordvoerders van het Internationale Athanasius Kircher Onderzoek Genootschap die in de voetsporen van Kircher naar Rome afreizen. Verhoeff constateert in deze bij vlagen hilarische documentaire dat de reis naar een ondergrondse wereld leidt.

Credits

Montage Jacques Verheul
Set geluid
René van den Berg
Omroep
Productieland(en)
Nederland