Ibbeltje

Ben Sombogaart Televisiedrama - 2004 - 25 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Televisiedrama Ben Sombogaart

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Regisseur Sombogaart verfilmde in deze zesdelige televisieserie de avonturen van het onbevangen en onbeschroomde meisje Ibbeltje, naar de verhalen van Annie M.G. Schmidt, in een kleurrijk decor.

Regisseur Ben Sombogaart verfilmde de avonturen van het onbevangen en onbeschroomde meisje Ibbeltje in een kleurrijk decor. Dat decor ontleent zijn charme aan de onverbloemde gemaaktheid. Een kat is overduidelijk onecht, zoals ook het gras, de boom, het ziekenhuis en de brandweer die in een Daf verschijnt. De acteurs spelen echter fijne rollen, als echte mensen van vlees en bloed. Ibbeltje is met vele gekleurde slierten in het haar ook een modern meisje. De liedjes hebben precies de licht-ironische toon die bij de verhalen van de schrijfster Annie M.G. Schmidt past; haar Ibbeltje verscheen oorspronkelijk als feuilleton in 1962 en 1963. In deze moderne bewerking ontdekt hoofdpersoon Ibbeltje in zes afleveringen van krap een half uur waarom haar moeder katse neigingen heeft, waar het parapluutje met toverkracht vandaan komt en de reden dat paraplufabrikant Pinkepank, de baas van Ibbeltjes vader, zulke vervelende streken uithaalt.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Production Design
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Productieland(en)
Nederland