I Wanna Be Boss

Marije Meerman Korte documentaire - 2008 - 58 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Korte Documentaire Marije Meerman

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Hoe prestatiegericht het Chinese schoolsysteem is blijkt uit een portret van vijf talentvolle middelbare scholieren die zich onder strict regime voorbereiden op de toelatingsexamens voor de universiteit.

China wordt deze eeuw wellicht de grootste economie van de wereld. I Wanna Be Boss laat zien hoe de generatie die dat moet gaan realiseren voor deze enorme taak wordt klaargestoomd. De documentaire volgt vijf talentvolle middelbare scholieren in hun laatste jaar. Met nog tien miljoen leeftijdgenoten azen ze op een van de weinige plekken op de twee topuniversiteiten van Beijing. Er wordt zes dagen per week van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat gestudeerd, bovendien gelden er allerlei restricties (geen internet, make-up of omgang met de andere sekse). Alles staat in het teken van de toelatingsexamens, puberen is er niet bij. Ook de meeste ouders brengen grote offers voor deze belangrijke test. Alle hoop is gevestigd op wat vaak hun enige kind is. Zelfs in de lerarenkamer is de druk hoog - hoe hoger het aantal toelatingen, des te hoger de bonussen zo pepert het hoofd zijn leerkrachten in. Bijzonder portret van het prestatiegerichte China.

Credits

Producent(en) Femke Wolting
Bruno Felix
Productiebedrijf Submarine Film
Camera
Montage
Job ter Burg
Gigi Wong
Geluidsnabewerking
Mixage
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland