Houen zo!

Herman van der Horst Korte documentaire - 1952 - 20 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Film uit de Hollandse School die zonder commentaar de wederopbouw van het verwoeste Rotterdam toont. Een dynamische montage onderstreept de inzet van de arbeiders. In 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film.

Korte documentaire laat zonder voice-over of interviews de wederopbouw zien van het stadscentrum van Rotterdam, dat in 1940 door een Duits bombardement werd verwoest. Met close-ups, dramatische opnamehoeken en een dynamische montage toont de film hard werkende mannen met hun gereedschap en machines. In de bekendste shots uit de documentaire schieten op het geluid van heien, dankzij een zwiep van de camera, gebouwen in één keer uit de grond omhoog. De film werd in 1953 in Cannes bekroond met de prijs voor Beste Realistische Korte Film en in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse film.

Credits

Set geluid
Productieland(en)
Nederland